NATO-főtitkár: Lehetséges, hogy Oroszország vegyi fegyverek bevetését tervezi

2022. március 13. – 05:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár attól tart, Oroszország akár vegyi fegyvereket is képes lenne bevetni az ukrajnai invázió során – erről a Welt am Sonntagnak adott interjújában beszélt. Ez a katonai szövetség vezetője szerint háborús bűncselekmény lenne, holott Putyinnak ki kell adnia a parancsot az Ukrajnából való visszavonulásra.

Oroszország korábban „vegyi és biológiai fegyverek” fejlesztésével vádolta meg Ukrajnát – az ügyről itt írtunk bővebben. Stoltenberg szerint az oroszok állításai „abszurdak” – azonban Moszkva kommunikációja az ügyben veszélyes is lehet:

„Muszáj ébernek maradnunk ezen hamis állítások után, hiszen lehetséges, hogy a hazugságok hálójában maga Oroszország tervezi vegyi fegyverek bevetését. Ez háborús bűntett lenne”

– mondta a NATO-főtitkár. Stoltenberg szerint ugyanis a Kreml hajlik arra, hogy „hamis ürügyekkel próbálja igazolhatónak bemutatni azt, ami igazolhatatlan”. Korábban az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is visszautasította, hogy Ukrajna ilyen fegyverek bevetésére készülne – sőt, Washington a NATO-hoz hasonlóan egyenesen attól tart, hogy Moszkva lenne kész bevetni vegyi fegyvereket a konfliktusban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben 2022. március 4-én – Fotó: EyePress News / EyePress via AFP
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben 2022. március 4-én – Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Az egyre súlyosbodó háború miatt a NATO-főtitkár attól tart, a konfliktus tovább eszkalálódhat. „Ukrajna népe bátran és elszántan áll ellen az inváziónak, de a következő napok valószínűleg még nagyobb megpróbáltatásokat hoznak majd.” Stoltenberg ezért arra sürgeti Moszkvát, változtasson minél hamarabb irányt:

„Világos az üzenetem Putyin elnök úr felé: vessen véget ennek a háborúnak, vonja vissza az összes haderőt, és kötelezze el magát a diplomáciai megoldás mellett.”

Stoltenberg hozzátette, a NATO védelmi szövetségként továbbra sem avatkozik be a harcokba, és nem teszik repüléstilalmi zónává Ukrajna területét:

„Ez azt jelentené, hogy meg kell támadnunk az orosz erőket, amivel megkockáztatnánk egy közvetlen konfrontációt és ellenőrizhetetlenül eszkalálódna a konfliktus. (…) Nem keresünk konfliktust Oroszországgal.”

– mondta a szövetség vezetője, aki szerint a háborút „befejezni kell, és nem meghosszabbítani”.

Mindenesetre a NATO megerősíti keleti határainak védelmét a feszültség miatt: „Számos tagországunk, köztük Németország is jóval több csapatot vezényelt a szövetség keleti szárnyára” – mondta Stoltenberg, és hozzátette, folytatják a reagáló erők aktiválását. Szerdán pedig a NATO-tagállamok védelmi miniszterei is találkoznak egymással, hogy megbeszéljék, hogyan erősítsék meg hosszú távon jelenlétüket Kelet- és Délkelet-Európában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!