Sürgős pénzügyi támogatásra szorul az ukrán költségvetés Zelenszkij szerint

2022. március 12. – 20:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna pénzügyi támogatásra szorul, mivel a költségvetés bevételei jelentősen csökkentek, a kiadások, különösen a humanitárius és katonai célokra fordított kiadások viszont nőttek – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati sajtótájékoztatóján az Interfax beszámolója szerint.

„Érdekeltek vagyunk a költségvetés feltöltésében. Nehézségek vannak vele, mert a vállalkozások többsége jelenleg nem termel, a magánszektor különböző okok miatt nem működik” – közölte hozzátéve, hogy Európa és az Egyesült Államok egyaránt adott már Ukrajnának pénzt.

Az USA-ban éppen tegnap emelkedett jogerőre az a döntés, miszerint 13,6 milliárd dollárnyi támogatással segítik az ukrán kormányt – igaz, ez nem közvetlenül a költségvetésnek megy, hanem segélyszállítmányok formájában érkezik az országba. Nancy Pelosi képviselőházi elnök azt mondta, 6,5 milliárd dollár jut belőle a Pentagonnak (ebből finanszírozzák a katonai támogatást), és mintegy 6,7 milliárd dollárt fordítanak a menekültek ellátására és a kelet-európai szövetségesek gazdasági támogatására. Ezen felül szombati hír, hogy Joe Biden jóváhagyott egy 200 millió dollár értékű katonai támogatást Ukrajna számára, amelyet a kormány arra használhat fel, hogy az amerikai katonai készletekből vásároljon hadianyagot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!