Katasztrófaként írja le az Orvosok Határok Nélkül a mariupoli helyzetet, ma 13 ezer ember tudta elhagyni a várost

2022. március 12. – 21:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet egyik sürgősségi koordinátora a CNN-nek beszélt a háború kezdete óta ostromlott Mariupolban uralkodó állapotokról. Beszámolója szerint napról napra romlik a humanitárius helyzet.

A szervezet helyszínen tartózkodó munkatársai megerősítették, hogy már több mint egy hete nem lehet tiszta ivóvízhez jutni – mondta Alex Wade. „Havat és esővizet használnak, feltörik a fűtési rendszereket, hogy hozzáférjenek az ottani vízhez. De sokan nem tudnak vízhez és élelmiszerhez jutni. Csak azoknál maradt élelem, akik készleteket halmoztak fel korábban”

„Azt hiszem, mondhatjuk, hogy most már a katasztrófa fázisában vagyunk” – tette hozzá.

A Mariupolban dolgozó munkatársak azt mondták a Wade-nek, a gyógyszerhiány miatt is halnak meg emberek.

A várost még a szombati hírek szerint is tartják az ukránok, de elképesztő áldozatok árán. Közel 1600 civil halt meg péntekig a városvezetés beszámolói szerint, sokakat már azonosítani sem tudnak, tömegsírokba temeti őket. A Vöröskereszt korábban arról adott hírt, hogy előfordult, hogy a kiéhezett emberek egymásnak estek az élelmiszer miatt a városban, a Guardian pedig „középkori állapotokról” számolt be.

A Reuters beszámolója szerint szombaton 13 ezer embert sikerült kimenekíteni humanitárius folyosókon az eredetileg 430 ezres lakosságú kikötővárosból.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!