Állandó ágyúzás nehezíti az ostromlott ukrajnai városokból a civilek evakuálását

2022. március 12. – 15:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hatóságok szerint állandó orosz ágyúzás nehezíti az ostromlott ukrajnai városokból, Mariupolból, Szumjból és a főváros Kijev körüli településekről a civilek evakuálására tett újabb kísérleteket. Az ENSZ szerint Mariupolban különösen kétségbeejtő a helyzet a két hete tartó bombázások után, a lakosok alig jutnak élelmiszerhez, vízhez és áramhoz.

A kimenekítő akciókra úgy kerülne sor, hogy közben Kijev környékén állandóak a harcok. A BBC tudósítója Irpinyben van, és azt mondja, nehéz megállapítani, hogy a humanitárius tűzszünet érvényben van-e, mert folyamatosan hallani robbanásokat és lövéseket az ukrán oldal felől is.

Egy repeszektől megsebesült férfit evakuálnak, miközben Oroszország ukrajnai inváziója folytatódik, Irpin városában, Kijev mellett – Fotó: Marko Djurica / Reuters
Egy repeszektől megsebesült férfit evakuálnak, miközben Oroszország ukrajnai inváziója folytatódik, Irpin városában, Kijev mellett – Fotó: Marko Djurica / Reuters

A helyi hatóságok képviselői szerint a térségben folytatódtak a harcok, és folyamatosak a légitámadások. Szerhij Orlov mariupoli alpolgármester a BBC-nek azt mondta, hogy egy segélyszállítmányokat hozó konvoj már elindult Zaporizzsjából a városba azokkal a buszokkal, amikkel aztán az embereket menekítenék ki, de nem lehet tudni, hogy sikerül-e átjutniuk Mariupolba.

„Ez már a hetedik kísérlet. Az előző hat alkalommal nem sikerült. A konvojokat nem engedték át, bombázták őket, az utat aláaknázták, a városban is ágyúval lőttek rájuk” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!