Az orosz légi műveletek többsége Belaruszból indul a NATO szerint

2022. március 11. – 03:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN feljutott a NATO AWACS légtérellenőrző repülőgépeinek egyikére, ami a lengyel-ukrán határ fölött haladva gyűjtött információkat az Ukrajna fölötti orosz légi műveletekről. Egyértelműen az a kép rajzolódik ki, hogy az orosz repülőgépek döntő többsége Belaruszból tör be Ukrajnába.

A csernobili atomerőműtől északra fekvő belarusz területekről naponta átlagosan 10-12 repülő hatol be Ukrajna légterébe. A legtöbb esetben annyit látnak, hogy szovjet gyártmányú MIG-29-esekről van szó, és mivel nemcsak az orosz, hanem a belarusz légierő is használ ilyen gépeket, sőt, az ukránoknak is vannak ilyen vadászgépeik, konkrétan nem tudják, hogy melyik országhoz tartoznak az adott gépek, de valószínűsíthetően nem az ukránhoz.

A NATO-nak 14 saját AWACS felderítőgépe van, tehát ezek egyik tagországhoz sem tartoznak, hanem a katonai szövetség tulajdonában vannak. Hetente 20-25 bevetést hajtanak végre a NATO keleti határainál, hogy megbizonyosodjanak arról, nem tartanak-e ellenséges repülőgépek a szövetség légtere felé.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!