Gyorsított eljárásban engedik át a határon az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat

2022. március 10. – 15:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) gyorsított eljárásban kezeli és lépteti ki az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat – írtja a NAV közleménye. A segélyszállítmányok egészségügyi, szociális, higiéniai, elhelyezési, ruházati és más humanitárius segítségnyújtásra irányulhatnak. Ilyen például a kötszer, az ágytakaró, a ruházat vagy az élelmiszer. A szállítás célja nem lehet kereskedelmi értékesítés.

Segélyszállítmányokat magánszemélyek, állami vagy önkormányzati szervezetek, karitatív, szociális vagy humanitárius feladatokat ellátó civil szervezetek vihetnek ki, illetve küldhetnek. A kiviteli szándékot érték- és tömeghatárra való tekintet nélkül be kell jelenteni, ami szóban is megtörténhet. Szóbeli bejelentés az, ha a határátkelőhelyen, a kilépés előtt a NAV pénzügyőrének a szállítmányról szóban nyilatkozik a szállító.

A segélyszállítmányok zökkenőmentes kiléptetését segíti az előzetes bejelentés a szállítmányok érkezésének várható időpontjáról, az árukör típusáról, mennyiségéről és a kilépésre tervezett határátkelőhelyről. A bejelentéseket és kérdéseket a NAV munkatársai az alábbi elérhetőségeken fogadják.

Telefonon: hétköznap 8 és 17 óra között a 06-30/287-9203-as számon,

vagy a humanitarius@nav.gov.hu emailcímen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!