Függetlenednének az EU-tagállamok az orosz üzemanyagtól, de sok még a vitás kérdés az országok között

2022. március 10. – 20:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU vezetői megállapodtak az orosz üzemanyagok fokozatos kivonásáról, viták és akadályok viszont továbbra is állnak az országok előtt. A csütörtöki EU-csúcs témája az orosz üzemanyag-függőség csökkentése, a gázárak korlátozásáról és az olajimportot érő szankciókról azonban megoszlanak az álláspontok a tagállamok között.

Nem tisztázott egyrészről az, hogy az országok mikorra akarják a függetlenedést elérni: a Reuters informátora szerint van, aki csak 2030-ra lépne, van, aki most azonnal. Megoszlanak a vélemények a rövid távú intézkedések oldaláról is: az ársapka kérdésében, az autósok és a háztartások korlátozásában.

Alexander De Croo belga miniszterelnök például felső határt javasolt Európa nagykersekedelmi gázárainak, Mark Rutte holland miniszterelnök szerint azonban egy ilyen lépés csak lassítaná a függetlenedést.

Az EU-tagállamok között nézetelérés van abban is, hogy követik-e az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot (mindketten az orosz olajimporttól való függetlenedést ígértek korábban). Egyes országok energiaembargót is sürgetnek, ezt azonban ellenzi például Németország és Magyarország is: habár a szankció hatásos lenne Oroszországgal szemben, még magasabbra lökné az energiaárakat is.

Hogy miért nehezebb az EU-nak a függetlenedés, mint az USA-nak, milyen forgatókönyvek léteznek, és hogyan mozognának az árak az adott forgatókönyvek esetén, arról itt írtunk hosszan.

(reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!