Kétmilliárd eurós támogatási csomagot hagyott jóvá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank

2022. március 9. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az eredetileg 1991-ben, a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására alapított londoni bank, az EBRD a támogatások hamar elérhetővé válnak mind Ukrajna, mind a menekülteket befogadó országok számára. Az EBRD azt is közülte, hogy a 2 milliárd euró csak a támogatás első köre, később az ukrajnai újjáépítésben, az alapvető fontosságú infrastruktúra helyreállításában is részt vesznek.

A támogatási formák közé tartozik a törlesztési kötelezettségek halasztása és átstrukturálása, a kereskedelemfinanszírozás, beleértve az üzemanyagimporthoz nyújtandó támogatást, sürgősségi likviditásfinanszírozás partnerintézmények bevonásával, valamint az ukrán hatóságok támogatása a sürgősen szükségessé váló reformok bevezetésében, például azonnali törvényalkotási és szabályozói intézkedések végrehajtásában.

Az Ukrajnával szomszédos, menekülteket befogadó országok számára a program egyik fő eleme az energiaellátás biztonságát szolgálja, egyebek mellett sürgősségi energiahordozó-vásárlások finanszírozásával az Oroszországból és Belaruszból érkező import esetleges kiesésének pótlására.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!