Egy fiatal ukrán szambóbajnok és családja is meghalt a Szumit ért rakétatámadásban

2022. március 9. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszok kedden humanitárius folyosókat nyitottak a számukra kulcsfontosságú ukrán városokból. Szumiból a szervezési nehézségek ellenére sikerült ötezer embert kimenteni kedden, ami az első sikeres tömeges evakuáció volt a háborúban, Moszkva pedig újabb tűzszünetet jelentett be szerda reggel. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy az orosz fél megkönnyíti a humanitárius akciókat, ukrán állítások szerint ugyanis az oroszok a kimenekítési útvonalakat is rendszeresen lövik. Ukrajna szerint az elmúlt egy napban lelassult az orosz támadások üteme, így nem is meglepő, hogy az orosz fél több beszámoló szerint is civil célpontokra lő.

Az érintett városok közül Szumit például kedd hajnalban rakétatámadás érte, amelyben a legutóbbi információk szerint legalább huszonegy civil meghalt. A legfrissebb beszámolók szerint köztük volt a 16 éves Artjom Prijmenko is, aki az egyik legígéretesebb szambós tehetségnek számított az országban. Edzője szerint a fiatal sportoló anyja, az anyai nagyanyja és két öccse is meghalt a támadásban. A szambó egy orosz eredetű katonai birkózás, nem mellesleg Vlagyimir Putyin kedvenc küzdősportja – olyannyira, hogy az elnök korábban megígérte, hogy olimpiai sportot csinál belőle.

Az orosz hadsereg pusztítása egyébként jól dokumentált, a harkivi régióban található Izjum és Szumi esetében is számos képet lehet találni a félig leomlott vagy éppen porig rombolt lakóházakról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!