Az orosz olajtermelés rövid távú visszaesésével számolnak

2022. március 9. – 09:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen csökkenhet a következő hónapokban Oroszország olajtermelése a bevezetett szankciók hatására az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerint. Úgy becsülik, hogy az orosz termelés februárban napi 11,3 millió hordó kőolaj volt, és ez márciusban 0,25 millió, áprilisban pedig 0,5 millió hordóval csökkenhet. Az átmeneti csökkenés oka szerintük részben az lesz, hogy a szállítással foglalkozó cégek egy része inkább kivár a már érvényben lévő szankciók és az esetleg újabb megszorítások miatt.

Miközben az orosz kőolajtermelés és exportkapacitás továbbra is elérhető lesz, komoly bizonytalansági tényezővé lépett elő, hogy hogyan és milyen mennyiségben tudnak majd egyes országok kőolajat és olajterméket importálni. Az EIA előrejelzése szerint az export visszaesése mellett az olajtárolók gyorsan megtelnek, ami miatt viszont vissza kell majd fogni, sőt talán le kell állítani a termelést. A hivatal ezzel együtt úgy véli, hogy összességében sikerül majd exportálni az orosz olaj nagy részét, de időbe telik az új kereskedelmi útvonalak kialakítása és más vevők megtalálása. (MTI)

Joe Biden amerikai elnök kedd délután jelentette be, hogy az Egyesült Államok nem importál többet olajat, földgázt és egyéb más energiahordozókat Oroszországból.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!