Folytatódott a béketárgyalás, miközben menekül, aki tud – képek az orosz invázió tizenkettedik napján

2022. március 8. – 06:38

frissítve

Folytatódott a béketárgyalás, miközben menekül, aki tud – képek az orosz invázió tizenkettedik napján
Férfi fehér zászlóval Irpiny határában, ahol vasárnap a menekülő lakosságot támadta az orosz hadsereg – Fotó: Aris Messinis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Európa vezetői arról beszéltek, hogy szabad-e energiahordozókat vásárolni Oroszországtól, az orosz-ukrán háború tizenkettedik napján még nagyobb humanitárius katasztrófa látszott kibontakozni. Bár az ostromlott városok egy részét nem is lehet elhagyni, Ukrajnában továbbra is tömegek kelnek útra, hogy a még biztonságosnak tűnő nyugati országrészekbe jussanak, vagy átlépjék a határt.

A nyugat-ukrajnai Lviv már befogadóképessége határához ért, és a határokon is mindennaposak a tömegjelenetek. Az oroszok újabb humanitárius folyosók megnyitását ajánlották fel, de ezek Belaruszon és Oroszországon át vezettek volna, amit érthetően elfogadhatatlannak tartottak az ukránok.

Az oroszok továbbra is lőtték a stratégiailag fontos városokat, de a szárazföldi egységeik a várakozásaikhoz képest lassabban haladnak, Kijev előtt is megtorpant az orosz hadsereg. A pusztítás így is óriási, több száz iskolát és más közintézményeket lőttek szét, több száz a civil áldozat, egy polgármestert pedig ételosztás közben lőttek le.

A két háborús fél újra tárgyalóasztalhoz ült, de nem sok eredménnyel zárult ez a tárgyalás sem, elhúzódó konfliktusra kell számítani. Annyi elmozdulást azért történt, hogy az orosz követelések között már nincs ott az eleve nehezen értelmezhető nácitlanítás, azaz elvileg maradhat a jelenlegi ukrán vezetés. Csütörtökön újabb kör jön, a két ország külügyminiszterének találkozója a háború kitörése óta a legmagasabb szintű diplomáciai esemény lesz. Mindeközben az Európai Unió is gesztust tesz Ukrajna felé azzal, hogy tárgyalnak a csatlakozási kérelméről. Az olajbojkottot fontolgató Európának pedig Oroszország üzent, hogy akár 300 dollárra is felugorhat az olaj hordónkénti ára.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Helyi lakosok menekülnek Irpinyből egy lerombolt hídon keresztül 2022. március 7-én. Ezer embert sikerült evakuálni a városból, a hétfői kimenekítés békésen zajlott – mondta a polgármester. Közben a térséget továbbra is lőtték az oroszok.

Vasárnap délelőtt heves ágyúzás volt Kijevtől nyugatra és északnyugatra is. Az Irpinyből menekülő ukránokra is tüzet nyitottak. A támadásban a város polgármestere szerint nyolcan haltak meg, köztük egy négytagú család. Az ukrán elnök azt mondta, nem fognak megbocsátani a kilőtt rakétákért és azért, hogy fegyvertelen civilekre nyitottak tüzet

Fotó: Anatoli Stepanov / AFP
Fotó: Anatoli Stepanov / AFP

Egy lakó méri fel a károkat lebombázott kramatorszi otthonában.

Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Az Ukrán Területi Védelmi Erők tagjai szelfiznek Kijev alapítóinak emlékműve előtt.

Fotó: Sergey Bebeok / AFP
Fotó: Sergey Bebeok / AFP

Bombakráter Harkivban, ahol hétfőn az orosz hadsereg felrobbantotta a harkivi fizikai intézetet. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése szerint a Harkivi Fizikai és Technológiai Intézet neutrongenerátora megsemmisült az orosz támadás során, de viszonylag kevés radioaktív anyag volt a helyszínen, és nem észleltek megemelkedett sugárzási szintet a robbanás után.

Fotó: Bulent Kilic / AFP
Fotó: Bulent Kilic / AFP

A helyiek homokzsákokat töltenek a frontvonal kiépítéséhez Odesszában. Attól tartanak, hogy a város lehet a déli offenzíva következő célpontja.

Fotó: State Emergency Service / Reuters
Fotó: State Emergency Service / Reuters

Ágyúzás során megrongálódott iskolaépületet bontanak Csernyihiv városban 2022. március 7-én.

Ukrajna közlése szerint az orosz csapatok eddig 202 iskolát és 34 kórházat rongáltak vagy semmisítettek meg az invázió során. Összesen 1500 lakóépületre is csapást mértek, illetve több száz települést „teljesen megfosztottak a világítástól, a víztől és a fűtéstől”. Ezt Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója nyilatkozta hétfőn.

Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images

Több száz ukrán várakozik, hogy ideiglenes menekültstátuszért folyamodhasson Brüsszelben.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Folyamatosan érkeznek a menekültek a budapesti Nyugati pályaudvarra, ahol kisebb humanitárius központ segíti őket. Az állomás egy megnyitott átjárójában segélyszervezetek osztanak ételt, civilszervezetek és önszerveződő civilek átmeneti szállást és fuvart szerveznek, tolmácsolnak, útba igazítanak, adományt gyűjtenek és osztanak.

Mivel a Nyugatit felújítják, itt jelenleg nincs váró, ezért azok, akik nem tudnak egyből továbbmenni, BKV-buszokból rögtönzött melegedőkben várnak.

Fotó: Bulent Kilic / AFP
Fotó: Bulent Kilic / AFP

Egy odesszai apa búcsúzik a családjától a város pályaudvarán, ugyanis az ukrán férfiak háborús helyzetben nem hagyhatják el az országot.

Fotó: Lars Hagberg / Reuters
Fotó: Lars Hagberg / Reuters

Ukrajnának szánt fegyvereket és segélyszállítmányt rakodnak be a kanadai légierő katonái Trentonban, amit Lengyelországba szállítanak.

Fotó: Embassy of the Russian Federatio / Sputnik / AFP
Fotó: Embassy of the Russian Federatio / Sputnik / AFP

Ukrán és orosz delegáció a harmadik béketárgyaláson Belaruszban. A tárgyalás harmadik fordulója „kisebb pozitív fejleményekkel” zárult a lehetséges humanitárius folyosókkal kapcsolatban. Az ukrán delegáció egyik tagja, Mihajlo Podoljak ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások összességében „nem javítottak jelentősen a helyzeten”.

Megerősítette, hogy történt némi előrelépés a civilek evakuálásának logisztikájáról való megegyezésben, miután hétfő reggel hat humanitárius folyosót hoztak létre – ezek viszont Oroszországba vagy Belaruszba vezettek, ezért az ukrán vezetés elfogadhatatlannak minősítette ezeket.

Fotó: Sean Gallup / Getty Images
Fotó: Sean Gallup / Getty Images

Az ötéves ukrán Margarita, testvére, édesanyja és nagymamája a lengyelországi Medykában. Az orosz invázió miatt tizenkét nap alatt 1,7 millió ember hagyta el Ukrajnát, abból több, mint egymillióan Lengyelország felé lépték át a határt. Magyarországra csaknem kétszázezren menekültek.

Kapcsolódó