Amerikai források szerint Szíriában toboroz utcai harcosokat Oroszország

2022. március 7. – 03:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Utcai harcokban jártas szíriaiakat toboroz Oroszország, hogy bevessék őket Ukrajnában – írja amerikai tisztviselőkre hivatkozva a Wall Street Journal. Mivel az orosz invázió próbál egyre mélyebben bejutni a városokba, ezért Moszkva olyan harcosok „szakértelmében” bízhat, akikkel képes lehet bevenni Kijevet.

A négy meg nem nevezett tisztviselő szerint ezzel akarnak az oroszok „megsemmisítő csapást” mérni az ukrán kormányra, a lépéssel pedig tovább eszkalálhatják az orosz-ukrán háborút. Egyelőre nem tudni, hány harcost sikerült betoborozni az oroszok oldalán Szíriából, viszont

az egyik tisztviselő szerint közülük egyesek már Oroszországban vannak, hogy nemsokára bevessék őket a harcokban is.

A Wall Street Journalnek nyilatkozó tisztviselők nem akartak több információt megosztani arról, mit lehet tudni még az Ukrajnába készülő szíriai harcosokról és a toborzás állapotáról. Azonban a lap szerint egy kiadvány a szíriai Deir-ez-Zórból arról írt, hogy az oroszok 200 és 300 dollár közötti összeget ajánlottak fel a helyieknek hat hónapra, hogy „Ukrajnába menjenek védelmi feladatok elvégzésére”.

Ajándéktárgyak egy bazárból a szíriai Damaszkuszban – Fotó: Louai Beshara / AFP
Ajándéktárgyak egy bazárból a szíriai Damaszkuszban – Fotó: Louai Beshara / AFP

Nem a szíriaiak lennének az első külföldiek, akik beavatkoznának az orosz-ukrán konfliktusba: a Reuters idézte korábban például Ramzan Kadirov csecsen vezető nyilatkozatát, ami szerint már Csecsenföldről is utaztak harcosok Ukrajnába, hogy az oroszok oldalán vessék be őket. Az ukrán külügyminiszter pedig vasárnap délután számolt be arról, hogy már húszezer önkéntes katona csatlakozott az ukrán hadsereghez. Az önkéntes katonák szerepéről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!