Már sebesülteket is vittek Romániába

2022. március 7. – 13:33

Vig Emese
Vig Emese
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy múlt héten elfogadott kormányhatározat szerint ingyenesen látják el Romániában az Ukrajnából érkezőket, amennyiben orvosi segítségre szorulnak. László Attila szenátor a Transtelexnek elmondta, ez mindenféle ellátásra vonatkozik: a sürgősségi beavatkozások mellett ingyen jár gyógyszer, illetve térítésmentesen biztosítják a krónikus betegek ellátását is. Mint mondta, a kormányhatározat hiányában egy korábbi, kormányközi megállapodás alapján csak a sürgősségi ellátás járt volna ingyen az Ukrajnából érkezőknek.

László kifejtette, az ingyenes ellátáshoz nem kell felmutatni útlevelet vagy menekültstátusszal rendelkezni – mindenkinek jár az ellátás.

A szenátor elmondta: múlt héten sebesülteket is hoztak át a határon, őket a jászvásári katonai kórházban látták el. A kormányhatározat értelmében ők a sürgősségi beavatkozásokon túl a további kezelésekre is ingyenesen jogosultak.

A romániai kórházak a jövőben is fogadnak sebesülteket, akiket az országhatártól vesz át és szállít kórházba a romániai mentőszolgálat. A beavatkozások költségeit a román egészségbiztosítási pénztár fedezi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!