Felragasztotta magára az orosz megszállók jelképét a bronzérmes tornász, majd felállt a dobogóra a győztes ukrán mellé

2022. március 7. – 02:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálat indult egy 20 éves orosz tornász, Ivan Kuljak ellen, miután a dresszén egy fehér Z-betű volt látható, amikor felállt a katari torna világkupa szombati versenynapján a dobogóra. Kuljak harmadik helyet szerzett a korlátgyakorlat döntőjében, a versenyszámot pedig az ukrán Illja Kovtun nyerte meg, írja a BBC.

A fehér Z-betű tulajdonképpen háborús szimbólum, hiszen ezt festették fel az Ukrajnát megszálló orosz tankokra és katonai járművekre – azóta pedig Oroszországban ez lett a háborút különleges katonai műveletet támogatók jelképe. Többek között rákos gyerekeket is felhasználtak már a militáns propagandához, Twitteren pedig egyre terjednek a képek a Z-betűvel pózoló oroszokról.

Szombaton így tett Kuljak is, a tornász ellen pedig eljárást is indított a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG), amiért felragasztotta a szimbólumot a mellkasára, mielőtt átvette volna a bronzérmet. A szövetség szerint „sokkoló” volt a tornász lépése – igaz, a hétvégén megrendezett világkupa volt a szankciók miatt az utolsó lehetősége az orosz és fehérorosz sportolóknak, hogy a FIG versenyein részt vehessenek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!