Oroszország felfüggesztését kéri az Interpoltól a brit belügyminiszter

2022. március 7. – 01:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Priti Patel brit belügyminiszter levélben kérte az Interpolt (a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezetét), hogy fügessze fel Oroszország hozzáférését a szervezet rendszereihez. „Az Egyesült Királyság mindenben Ukrajna mellett áll”, fogalmazott Patel.

A brit belügyminiszter kitért arra is, hogy nemcsak ő, hanem Ukrajna, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Államok is erre kéri az Interpolt – levelében velük közösen ismételte meg a kérdést az Interpol felé. Mint fogalmazott, Oroszország azonnali felfüggesztését kérik, mert az oroszok „visszaéltek ezekkel a rendszerekkel és most lépnünk kell az Interpol integritásának védelmében”.

Az ukrán belügyminiszter február végén, a háború kitörése után kérte Oroszország kizárását az Interpolból. Denisz Monasztriszkij ekkor az oroszokat azzal vádolta, hogy visszaélnek a szervezet eszközeivel, és arra használják őket, hogy politikai ellenfeleket vegyenek célba világszerte.

A Guardian ekkor arról írt, hogy az elmúlt években többször érte kritika az Interpolt azzal kapcsolatban, hogy néhány ország a bizonyítottan bűncselekményt elkövetők helyett száműzetésben lévő politikai ellenfelek megjelölésére használja a szervezet „vörös jelzését”.

(sky)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!