Megvan a francia elnökválasztás 12 jelöltje

2022. március 7. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

A francia alkotmánytanács hétfőn bejelentette, hogy 12 jelölt indulhat az elnökválasztás április 10-i első fordulójában, pont annyi, mint öt évvel ezelőtt – írja az MTI.

„Ma reggel az alkotmánynak és a hatályos törvényeknek megfelelően az alkotmánytanács jóváhagyta a jelöltek hivatalos listáját a köztársasági elnökválasztásra, amelyet április 10-én és 24-én rendeznek meg”

– mondta az interneten közzétett videóüzenetében Laurent Fabius, a testület elnöke, aki egykor kormányfő is volt.

Az ukrajnai háború nemcsak a magyar, de a francia kampányra is nagy hatással van. Utóbbiról bővebben ebben a cikkben írtunk.

A jelölteknek péntek délután 6 óráig kellett postán elküldeniük a legalább harminc megyéből összegyűjtött ötszáz polgármesteri vagy képviselői támogató aláírást az alkotmánytanácsnak. A támogatói aláírásra jogosult 42 ezer emberből 13 672-en írtak alá valamelyik jelöltnek, ebből 13 427 aláírást érvényesített az alkotmánytanács.

A testület közlése szerint a politikai meggyőződés alapján jobbról balra haladva a következő jelöltek indulhatnak az első fordulóban: Marine Le Pen (Nemzeti Tömörülés), Éric Zemmour (Visszahódítás), Nicolas Dupont-Aignan (Talpra, Franciaország), Valérie Pécresse (Köztársaságiak), Emmanuel Macron (Köztársaság lendületben), Anne Hidalgo (Szocialista Párt), Yannick Jadot (Zöldek), Jean-Luc Mélenchon (Engedetlen Franciaország), Fabien Roussel (Francia Kommunista Párt), Jean Lassalle (Ellenállunk), Nathalie Arthaud (Munkásharc) és Philippe Poutou (Új Antikapitalista Párt).

A jelöltek vezetéknév szerinti ABC-sorrendben – Fotó: Eric Feferberger, Joel Saget / AFP
A jelöltek vezetéknév szerinti ABC-sorrendben – Fotó: Eric Feferberger, Joel Saget / AFP

Az ismertebb jelöltek közül a Franciaország Európai Unióból történő kilépését szorgalmazó Francois Asselineau-nak, aki 2017-ben is jelölt volt, nem sikerült kellő számú aláírást összegyűjtenie, így idén nem kampányolhat.

Az alkotmánytanács ellenőrizte, hogy a támogatott jelöltek ténylegesen részt kívánnak-e venni a választáson, valamint megállapította, hogy mindegyikük benyújtotta a vagyon- és egyéb tevékenységeiről szóló nyilatkozatát.

Ha most tartanák az elnökválasztás első fordulóját, Emmanuel Macron a szavazatok 30 százalékával végezne az élen. Az ukrajnai háború kezdete óta a jelenlegi államfő támogatottsága 5 százalékkal emelkedett. Őt követi Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés jelöltje, aki 15 százalékot érne el. Harmadik helyen Éric Zemmour jobboldali publicista áll 13 százalékkal, míg a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon és Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje áll a negyedik helyen 11-12 százalékkal. A második fordulóba az első fordulóban az első két helyen végzett jelölt jut tovább. Emmanuel Macron valamennyi kihívóját legyőzné a második fordulóban a felmérések szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől