Az amerikai hírszerzés szerint Moszkva az ukrajnai támadáshoz összegyűjtött teljes haderejét harcba küldte

2022. március 7. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Pentagon napi jelentése szerint Moszkva az ukrajnai invázióhoz felhalmozott erőinek szinte teljes egészét bevetette már – írja a Guardian.

Becslések szerint ez 127 zászlóaljnyi taktikai csoportot jelent. Az orosz haderő eddig több mint 625 rakétát lőtt ki, többnyire rövid és közepes hatótávolságú föld-levegő rakétákat és cirkálórakétákat.

Ukrajna légterének sorsa sem dőlt még el, miután az ország merevszárnyú repülőgépeinek nagy része még mindig rendelkezésre áll és repül, légvédelme pedig továbbra is működik.

Lelőtt orosz repülő Csernyihivben – Fotó: State Emergency Service of Ukraine / AFP
Lelőtt orosz repülő Csernyihivben – Fotó: State Emergency Service of Ukraine / AFP

A hírek szerint továbbra sincs nyoma a belarusz haderőnek Ukrajnában, és egyelőre nem utal rá semmi, hogy ők is belépnének a harcba. Eközben Oroszország igyekszik külföldi zsoldosokat, főleg szíriaiakat toborozni. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy szíriai harcosok érkeztek volna Ukrajnába. Az Egyesült Államok szerint a Kijev elleni offenzíva még mindig áll.

„Nem látunk nagy előrelépést” – mondta egy magas rangú védelmi tisztviselő, aki ezt a szilárd ukrán ellenállásnak és az orosz sereg belső problémáinak tulajdonította.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!