Az első orosz külügyminiszter szerint Putyin elhitte a saját propagandáját, de racionális, és nem fog atomháborút kirobbantani

2022. március 7. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Andrej Kozirjev volt orosz külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin „racionális”, és nem fog atomháborút kirobbantani, és bár az ukrajnai invázió „szörnyű”, de „nem irracionális”. Az okokat egy hosszabb Twitter-bejegyzésben fejtegette:

  • Kozirjev szerint Putyin az elmúlt húsz évben meg volt arról győződve, hogy Ukrajna nem igazi nemzet, és legjobb esetben is csak egy szatellitállam. „Aztán a 2014-es Majdan téri tüntetésekkel elszállt a reménye, hogy Ukrajna független és Kreml-barát maradjon. Azt hitte, hogy a Nyugat áll mögötte”. Kozirjev szerint ha Ukrajna kormányát nem lehet Kreml-barátnak tartani, akkor azt Putyin nyíltan fogja kikényszeríteni. „Elkezdte elhinni a saját propagandistáinak, hogy Ukrajnát egy náci bandita csoport irányítja. Tökéletes ürügy Ukrajna »nácimentesítésére«”.
  • Ahogy az orosz felső vezetés azt is elhitte a propagandájából, hogy az Európai Unió gyenge, mert a 2014-es szankcióik nem sokat értek; Joe Biden pedig mentálisan alkalmatlan a szerepére, és ezt csak erősítette a tavalyi afganisztáni kivonulásuk.
  • Kozirjev szerint a Kreml az elmúlt húsz évet azzal töltötte, hogy modernizálja a hadseregét, de a költségvetés nagy részét közben ellopták, „és Cipruson megajachtokra költötték”, ezt viszont a katonai tanácsadók nem jelenthetik Putyinnak, inkább csak hazugságokat mondanak neki.

Kozirjev szerint ha Putyinék mind a három pontot igaznak tartják, és „céljuk az Orosz Birodalom dicsőségének visszaállítása, akkor teljesen racionális Ukrajna lerohanása. Mindháromban elszámította magát, de ettől még nem őrült. Egyszerűen csak rossz és erkölcstelen”. A volt orosz külügyminiszter szerint mivel Putyin racionális, szándékosan nem fog atomfegyvert használni, de az atomerőművek közelében lévő lövöldözés „akaratlanul is okozhat nukleáris katasztrófát Ukrajnában”.

Kozirjev 1990 és 1996 között volt Oroszország külügyminisztere, amikor még Borisz Jelcin volt az elnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!