Szóvivője szerint Erdoğan vasárnap arra fogja kérni Putyint, hogy állítsa le az inváziót

2022. március 5. – 19:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ibrahim Kalin elnöki szóvivőt idézve azt írja a Reuters, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök az invázió leállítására fogja kérni Putyint vasárnapi telefonbeszélgetésükön. Emellett arra fogja kérni Putyint, hogy „adjon esélyt” a tűzszünetnek, hagyja abba a támadásokat, és segítsen a civilek evakuálásához és a segélyszállítmányokhoz szükséges humanitárius folyosók létrehozásában. Kalin az orosz-ukrán tárgyalásokkal kapcsolatban szkeptikus volt. „Amíg ezek az intenzív támadások folytatódnak az ukrán városok ellen, naivitás lenne olyan eredményt elvárni, amely pozitívan befolyásolja a helyzetet.”

Törökország sajátos helyzetben van a konfliktusban. Mint NATO-tagállam, az ország abba a szövetségbe tartozik, amely ellen Putyin többször is élesen kikelt, sőt, aminek terjeszkedését az invázió egyik okai közé sorolta. Törökország emellett a többszöri ukrán kérés után hétfőn jelentette be, hogy a Montreux-i egyezmény értelmében lezárja a Fekete-tenger bejáratát a hadihajók előtt, és katonailag is segítette Ukrajnát.

Erdoğan viszont meglehetősen jó kapcsolatot ápol az orosz elnökkel, többször is nyilvánosan dicsérték egymást. Törökország ugyan nem csatlakozott a nyugati gazdasági szankciókhoz, de nyíltan elítélte az orosz agressziót.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!