Ez történt a háborúban szombat délután és este

2022. március 5. – 20:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hétfőn tárgyalhat újra az ukrán és az orosz delegáció, de részleteket még nem tudni. Csütörtökön a felek abban állapodtak meg, hogy humanitárius folyosókat nyitnak, hogy a civilek elhagyhassanak harci zónákat, de szombaton ez sem valósult meg.
  • Az oroszok tovább támadják a déli tengerparton fekvő Mariupolt és a közeli Volnovahát. Mariupol szombatra tervezett evakuálását szinte azonnal le kellett állítani, miután az ukránok szerint az oroszok megszegték a helyi tűzszünetet, ami alatt humanitárius folyosón keresztül távozhattak volna civilek. Az oroszok az ukránokat okolták.
  • Tüzet nyitottak civil tüntetőkre a kelet-ukrajnai Luhanszk megye északi részén fekvő Novopszkovban a megszálló orosz katonák, erről először a közösségi médiában terjedtek videók, melyek hitelességét megerősítette a CNN is. A helyi ukrán vezetés szerint hárman sérültek meg, a CNN ezt a számot nem tudta megerősíteni.
  • A Kreml az oroszországi brit érdekeltségek elleni válaszlépésekkel fenyegetett a London által bevezetett szankciók miatt. A brit külügy órákkal korábban kérte arra az Oroszországban tartózkodó brit állampolgárokat, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, hogy maradjanak, hagyják el az országot, és frissítette hasonló figyelmeztetését az Egyesült Államok is.
  • Váratlanul Moszkvába utazott Naftali Bennett izraeli miniszterelnök, hogy megvitassa Vlagyimir Putyinnal az ukrajnai helyzetet. Izrael az Egyesült Államok szövetségesként elítélte az orosz inváziót, de eközben Moszkvával is fenntartotta a kapcsolatot abban a reményben, hogy enyhíthet a konfliktuson. Bennett közel három órát tárgyalt Putyinnal, és a találkozóról előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államokat.
  • Tíz év után újranyitották a Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminálját az orosz-ukrán háború miatt. A Ferihegyre egymás után érkező buszok menekülteket szállítanak ide, akik a terminálból repülnek tovább. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig korábban azt mondta, összesen kilenc ország közel 4900 állampolgárát juttatta ki Ukrajnából a magyar külügy 28 mentesítő repülőjárattal.
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter ellátogatott Lengyelországba, a Dmitrij Kulebával folytatott megbeszélés idejére pedig átlépett Ukrajnába is – ezt az ukrán külügyminiszter a „támogatás szimbólumának” nevezte. Kuleba szerint az Egyesült Államok további szankciók bevezetését tervezi Oroszországgal szemben, és továbbra is fegyverekkel fogja ellátni Ukrajnát. Blinken azonban megismételte, hogy nem fognak repüléstilalmi övezetet bevezetni Ukrajna felett.
  • Azonnal leállítja új termékeinek oroszországi forgalmazását a többek közt a Photoshopot is készítő Adobe. Felfüggeszti oroszországi tevékenységét a Puma és a Prada is.
  • Egy kazanyi gyerekhospice-alapítvány udvarán Z-alakzatba állítottak ott dolgozókat, szülőket és gyerekeket is, ami Oroszország ukrajnai támadásnak propagandaeseménye lett.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!