További szankciókat és fegyvereket ígért az amerikai külügyminiszter, aki ukrán kollégájával találkozott

2022. március 5. – 20:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna külügyminisztere szerint „eredményes” volt a megbeszélésük Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, írja a CNN. Dmitro Kuleba az ukrán-lengyel határon találkozott amerikai kollégájával, találkozójukon pedig többek között arról volt szó, mennyire hatékonyak az intézkedések és szankciók Oroszországgal szemben, és milyen további lépésekkel segíti ki az Egyesült Államok Ukrajnát az oroszok elleni harcban.

Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ukrán-lengyel határon – Fotó: Olivier Douliery / Pool via Reuters
Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ukrán-lengyel határon – Fotó: Olivier Douliery / Pool via Reuters

Blinken szombaton látogatott Lengyelországba, a Kulebával való megbeszélés idejére pedig átlépett Ukrajnába is – ezt az ukrán miniszter a „támogatás szimbólumának” nevezte. Kuleba szerint az Egyesült Államok további szankciók bevezetését tervezi Oroszországgal szemben, és továbbra is fegyverekkel fogja ellátni Ukrajnát. A miniszter azt mondta, biztos abban, hogy az USA teljesíteni is fogja az ígéreteit a napokban, valamint szorosabbra fogja majd a szövetségét is európai partnereivel.

Igaz, az amerikai külügyminiszter megismételte, hogy nem fogják repüléstilalmi övezetté nyilvánítani Ukrajnát, hiszen ez szerinte közvetlen konfrontációba sodorná a NATO-t Oroszországgal. Ennek ellenére az ukrán miniszter biztos abban, hogy országa győzni fog: „Ukrajna meg fogja nyerni ezt a háborút, és nagyszerűbb ország leszünk, mint amit Oroszország elpusztított” – idézi Kuleba szavait a BBC.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!