A szombatot megszegve Moszkvába utazott az izraeli miniszterelnök, hogy Putyinnal egyeztessen

2022. március 5. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombaton a Kremlben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megvitassák az ukrán válságot, írta a Reuters.

Izraelben sok orosz bevándorló él, ezért is ajánlotta fel, hogy közvetít az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban. Bennett már a múlt héten is vállalkozott közvetítői szerepre, de Putyin elutasította ajánlatát, igaz néhány nappal később az orosz elnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztetett telefonon.

Izrael az Egyesült Államok szövetségesként elítélte az orosz inváziót, szolidaritását fejezte ki Kijevvel, és humanitárius segélyt is küldött Ukrajnába, de eközben Moszkvával is fenntartotta a kapcsolatot abban a reményben, hogy enyhíthet a konfliktuson.

Oroszország és Izrael kapcsolatát árnyalja, hogy számukra Szíria ütközőzónát jelent. Az izraeliek iráni és a Hezbollahhoz köthető katonai célpontokat támadnak Szíriában, míg az oroszok a szíreknek nyújtanak katonai támogatást. Az oroszok és az izraeliek rendszeresen egyeztetnek, nehogy harcokba bocsátkozzanak egymással.

Bennett vallásos zsidóként nem dolgozhatott volna szombatkor, de a judaizmus engedélyezi a kivételt, ha az emberélet megóvása a cél, közölte a miniszterelnök szóvivője.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!