Egyszerűen elpusztítanak minket, barbár háború, Putyin rémálommá teheti Európát – sorra érkeznek az erős nyilatkozatok a csúcspolitikusoktól

2022. március 4. – 17:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője: Az orosz hadsereg mindent bombáz és ágyúz: kórházakat, házakat, iskolákat. Sok a civil áldozat. Ez barbár módja a háborúzásnak. Putyinnak le kell állítania ezt a háborút. Egységesek maradunk, hogy erre kérjük őt. Hogy leálljon, és ne haljon meg több ártatlan. (CNN)

Anthony Blinken, az USA külügyminisztere az EU-ra utalva, Borrellel együtt nyilatkozva: Az USA eltökélt, hogy mindent megtegyen a háború leállításáért. Együtt nézünk szembe Putyin háborújával, ami kiprovokálatlan, igazolatlan, egy háború, amelynek szörnyű következményei vannak az emberek számára. Anyáknak, apáknak. Gyerekeknek. Láttuk a képeket a tévében, és ennek véget kell vetni. Eltökéltek vagyunk hogy mindent megtegyünk a leállításért. A koordináció közöttünk életbevágó. (Guardian)

Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter a NATO-nak: Segítsetek, mert ha nem, felelősek lesztek a civil ukránok haláláért és szenvedéséért, akik azért haltak meg, mert könyörtelen orosz pilóták bombát dobtak rájuk. Biztos vagyok benne, hogy eljön a pillanat, amikor Európa szó szerint mindent megad nekünk, ami ahhoz kell, hogy Putyint megállítsuk, és ne sújtson le rátok, rémálommá változtatva Európát. Az egyetlen reményem, hogy nem lesz késő. (BBC)

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere: Egyszerűen elpusztítanak. (Mariupolt napok óta ágyúzzák az oroszok, nincs víz, fűtés, áram, és fogyóban az élelmiszer. A polgármester humanitárius folyosó nyitását kéri. Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!