Megteltek a Szentpétervárról Helsinkibe tartó vonatok

2022. március 4. – 21:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a legtöbb figyelem most az Ukrajnából menekülőket övezi, nem ők az egyetlenek, akik az orosz–ukrán háború miatt hagyják el a hazájukat. Az elmúlt napokban több orosz állampolgár is úgy döntött, hogy Finnországba utazik, mert attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin kormánya hamarosan hadiállapotot vezet be, lezárja a határokat, és így nem fognak tudni elmenekülni a nyugati szankciók hatásai elől.

A vaalimaai határátkelőnél ugyan még nem óriási a forgalom, de folyamatos. Egy fiatal orosz nő a BBC riporterének azt mondta, kétségbe ejtette a háború, és addig nem tervez visszatérni Oroszországba, amíg Putyin az elnök. A szentpétervári pályaudvar csütörtökön zsúfolásig megtelt a Helsinkibe utazni vágyókkal. Jelenleg a Szentpétervárt a finn fővárossal összekötő Allegro expressz az egyetlen vasúti kapcsolat Oroszország és az Európai Unió között.

Emberek szállnak le az Allegro expresszről Helsinkiben 2022. március 3-án – Fotó: ALESSANDRO RAMPAZZO / AFP
Emberek szállnak le az Allegro expresszről Helsinkiben 2022. március 3-án – Fotó: ALESSANDRO RAMPAZZO / AFP

„A Szentpétervárról Helsinkibe tartó vonatok a következő napokra megteltek” – mondta Topi Simola, a finn vasúttársaság alelnöke. Hozzátette, az utasok száma múlt szombaton ugrott meg, két nappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Míg a Helsinkibe tartó vonatok gyakorlatilag tele vannak, a Szentpétervár felé tartó vonatokon már csak 30 százalékos a kihasználtság – mondta Simola.

A Helsinkibe tartó vonatra csak a vízummal rendelkező orosz, illetve finn állampolgárok szállhatnak fel, és igazolniuk kell, hogy rendelkeznek az Európai Unió által elismert Covid-oltással. A legtöbb utas ezért olyan orosz, aki Európában él vagy dolgozik. „Először arra gondoltunk, hogy Törökországon keresztül kellene utaznunk, de az sokkal drágább, mint Finnország, úgyhogy szerencsénk volt” – mondta az AFP-nek egy Ausztriában élő orosz nő.

A finn vasúttársaság az uniós útlevéllel rendelkezők számára is szeretné megnyitni az utazást. „Tudjuk, hogy több tízezer uniós polgár tartózkodik még Oroszországban, és feltételezzük, hogy közülük sokan szeretnének hazajönni” – mondta Simola.

(AFP, BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!