Lettországban és Litvániában is utcanevek átnevezésével trollkodják meg az orosz nagykövetségeket

2022. március 4. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több európai városban szimbolikus utcaátnevezésekkel trollkodják meg a helyi orosz nagykövetségeket. Csütörtökön Vilnius polgármestere, Remigijus Šimašius jelentette be, hogy a vilniusi orosz nagykövetség eddig névtelen utcáját ezentúl Ukrajna Hősei utcának fogják hívni.

„Mostantól az orosz nagykövetség minden alkalmazottjának névjegykártyája az ukrán hősök előtt tiszteleg. És mindenkinek, aki levelet ír a nagykövetségnek, gondolnia kell az orosz agresszió áldozataira és az ukrán hősökre. Megállapodtunk abban, hogy a Lett utcától a nagykövetségig vezető, jelenleg névtelen utcát átnevezzük Ukrán Hősök utcájára. Hamarosan, szerdán, a törvénynek megfelelően befejezzük a formalitásokat. Az Ukrajna Hősei utcában az egyetlen cím az orosz nagykövetségé lesz” – írta Facebook-oldalán a városvezető.

Az orosz nagykövetség épülete Vilniusban – Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP
Az orosz nagykövetség épülete Vilniusban – Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP

A litván példát a szomszédos balti államban, Lettországban is követik. A lett fővárost, Rigát kormányzó pártkoalíció pénteken arról állapodott meg, hogy az ottani orosz nagykövetség utcáján Független Ukrajna utcára nevezik át.

Prága 6. kerületének polgármestere is hasonló kezdeményezésre szólított fel korábban. Ondřej Kolář a Twitter-oldalán azt írta, kérte a prágai városházát, hogy nevezzék át az orosz nagykövetség közelében lévő utcát. „Jóváhagytuk a kérést, hogy a Koronázási utca egy részét az orosz nagykövetség mentén nevezzék át Ukrán hősök utcára” – írta Kolář. A cseh fővárosban 2020-ban már elneveztek egy teret az orosz nagykövetség közelében Borisz Nyemcovról, a 2015-ben Moszkvában meggyilkolt politikai aktivistáról.

(Euronews, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!