Hétvégén jöhet a béketárgyalások harmadik fordulója

2022. március 4. – 16:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán és az orosz tisztviselők várhatóan a hétvégén tartják a harmadik tárgyalási fordulójukat, hogy megpróbálják befejezni a harcokat. „A harmadik szakaszra holnap vagy holnapután kerülhet sor – folyamatos kapcsolatban vagyunk egymással” – mondta Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó. Pénteken a német kormány szóvivője is azt mondta, hogy az oroszok hétvégén tartanák a tárgyalás következő fordulóját.

Péntek délelőtt a Kreml azt közölte, hogy a béketárgyalások csütörtöki, második fordulóját követően választ várnak Ukrajnától. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő hozzátette, Kijevvel nem állapodtak meg semmilyen dokumentumról. Ahogy a hét eleji első, úgy a csütörtöki második tárgyalásra is Belaruszban került sor. Eddig egyedül arról sikerült megállapodni, hogy Ukrajnában „humanitárius folyosókra” van szükség a civilek evakuálása és a segélyek szállítása érdekében, de a tűzszünetnek továbbra sincs jele.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban négyszemközti tárgyalásokat kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, mondván, hogy ez az egyetlen módja a háború befejezésének.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!