Hogyan gondolják az oroszok, hogy ezek után bármely ország lakossága elfogad egy orosz építésű atomerőmű-projektet? – teszi fel a kérdést Aszódi Attila, volt Paks-államtitkár

2022. március 4. – 20:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aszódi Attila atomszakértő, mérnök, Paks-felelős exkormánybiztos és exállamtitkár (a hivatalokat több kormányban, így az Orbán-kormány alatt is viselte) a blogján írta meg, mit gondol az ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet ért fegyveres orosz támadásról. A blogbejegyzésben Aszódi azt írja, erőművet megtámadni vagy csak fenyegetni ilyen támadással az ENSZ alapokmányába ütközik, „a támadás súlyosan sérti a nemzetközi egyezményeket és minden olyan alapelvet, amelyet a nukleáris szakmában vallunk”.

Aztán azzal folytatja, hogy a támadás azért is különösen fájdalmas, mert Oroszország az elmúlt években a nemzetközi nukleáris szakma elismert tagja volt.

„Néhány napja azt mondtam a kollégáimnak, hogy Oroszország minden egyes nappal, amit ezzel a háborúval tölt, egy-egy évtizeddel löki vissza magát a fejlett civilizációk történelmében. A modellem szerint így, a háború 8. napján valahol az 1940-es, 50-es években járhat. Megdöbbentő, felzaklató és felfoghatatlan” – írja.

„Azt végképp nem értem, hogy Oroszország hogyan akar a jövőben bármely országban atomerőművi projekteket megvalósítani, ha jelenleg alapvető nemzetközi egyezményeket nem tart tiszteletben? Mi a mesterterv, hogyan gondolják, hogy bármely ország lakossága el fog majd a jövőben fogadni egy orosz építésű atomerőmű projektet?

És mi volt a mesterterv, hogyan fogjuk tudni fizikailag megvédeni a nukleáris létesítményeket, ha egy olyan nukleáris nagyhatalom, mint Oroszország nem tartja tiszteletben az atomerőművek védelmének és biztonságának alapelveit?” – írja a bejegyzésben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!