A lett külügyminiszter már azt pedzegeti, hogy a NATO-nak „minden opciót” fontolóra kell vennie

2022. március 4. – 09:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz invázióról beszélve Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter azt mondta a BBC Today műsorában, hogy a kormányoknak „nem szabad kizárniuk” az invázió megállítására irányuló eszközöket.

A műsorban Rinkēvičs reagált Olekszij Honcsaruk volt ukrán miniszterelnök szavaira is, miszerint más európai országok „nem értik”, hogy Putyin milyen messzire hajlandó elmenni, és hogy más országok vezetőinek közvetlen katonai támogatást kellene felajánlaniuk, és „legalább az égboltunkat lezárni, hogy megvédjenek minket a fenyegetéstől”. Ezekre azt mondta Rinkēvičs, hogy a NATO-nak minden lehetőséget fontolóra kell vennie, de „azt is meg kell értenünk, hogy mondjuk, egyes NATO-irányelveket csak akkor lehet végrehajtani, ha azok az országok, amelyek rendelkeznek a szükséges eszközökkel, egyetértenek azzal”. Hozzátette, hogy bármilyen döntést egyhangúlag kell megszavazni.

A lyoni Mont Verdun 942-es légi bázis, ahonnan a francia légierő NATO küldetéseit biztosítják – Fotó: Nicolas Liponne / Hans Lucas / AFP
A lyoni Mont Verdun 942-es légi bázis, ahonnan a francia légierő NATO küldetéseit biztosítják – Fotó: Nicolas Liponne / Hans Lucas / AFP

Arra a kérdésre, hogy a NATO nem kényszerül-e inkább arra, hogy egy „kényelmetlen” megállapodást kössön Oroszországgal, a miniszter így válaszolt:

„Azt hiszem, mindent meg kell tennünk, amit csak tudunk. Ezért mondom, hogy nem szabad kizárnunk semmilyen lehetőséget.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!