Videón a Herszon központjába behatoló orosz katonák

2022. március 2. – 12:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-ukrajnai Herszonról ellentmondásos hírek érkeznek. Szerda reggel az oroszok közölték, hogy elfoglalták a várost, de a polgármester és a régió kormányzója ezt cáfolta, majd később az ukrán védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, a harcok jelenleg is folynak.

„A várost nem foglaltuk el teljesen, egyes részei a mi ellenőrzésünk alatt állnak”

– tette hozzá.

Most pedig érkezett egy helyszíni videó, amelyről a BBC is meg tudta erősíteni, hogy Herszon belvárosában készült. Ezen az látszik, hogy az utcán orosz katonák és vonulnak, és egy harckocsi is feltűnik:

Herszon elfoglalása nemcsak azért lenne jelentős fejlemény, mert a 300 ezres kikötőváros lenne az eddigi legnagyobb város, amely orosz kézre kerül, hanem a fekvéséből adódóan is. Jack Watling katonai szakértő a BBC-nek azt mondta, Herszon az Ukrajnát kettészelő Dnyeper partján, stratégiai jelentőségű pozícióban található. „Ahogy az oroszok elkezdik elfoglalni a kulcsfontosságú városokat a Dnyeper mentén... képesek lesznek megakadályozni a nyugatról keletre tartó szállítmányokat, amelyek a Donbasz körüli közös hadműveleti területeken harcoló ukrán katonai egységek utánpótlását szolgálják” – mondta Watling, aki szerint ezzel Oroszország elkezdené megfojtani az ukránok logisztikáját.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!