Az oroszok azt állítják, elfoglalták Herszont, az ukránok szerint ez nem igaz

2022. március 2. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a csapataik bevették a dél-ukrajnai Herszont. Ukrajna egyelőre nem reagált az állításra, de ha beigazolódik, az azt jelentené, hogy ez lenne az eddigi legnagyobb ukrán város, amely orosz irányítás alá került.

Frissítés: az első ukrán reakciók cáfolják, hogy Oroszország elfoglalta volna a várost. „Még mindig Ukrajna vagyunk. Még mindig szilárdak” – írta a polgármester Facebookon, a régió kormányzója pedig azt állította, hogy a várost teljesen bekerítették az oroszok, ami szintén arra utal, hogy bejutniuk még nem sikerült.

A Krímtől nyugatra fekvő, 300 ezres kikötőváros ellen ukrán források szerint szerda hajnalban indult támadás. „Szemtanúk szerint az ellenség a repülőtér felől nyomul előre a mikolajivi autópálya és a hűtőházak melletti körgyűrű felé” – írta a Telegramon az ukrán állami különleges kommunikációs szolgálat. A BBC ukrajnai riporterei is erős robbanásokról számoltak be a herszoni repülőtér környékén.

Herszon Nova Kahovka és Mikolajiv között fekszik; míg Mikolajivet tartják az ukránok, Nova Kahovkát már vasárnapra bevették az oroszok.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!