Putyinnak üzennek a török drónról szóló klippel

2022. március 2. – 10:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Twitteren kezdet nagy száguldásba egy videoklip, ami azt mutatja, hogy a török gyártmányú Bayraktar drónokkal semmisíti meg az ukrán hadsereg az orosz célpontokat, főleg tankokat.

A felvételek alatt a méltán népszerű Cnock 100bpm szól, a dal szövegében pedig olyanokról énekelnek, mint „A birkák keletről jöttek hozzánk, újjáteremteni a nagy államot, de ennek a birkanyájnak a legjobb pásztora a Bayraktar” vagy „A geciláda nyomatja a propagandát a Kremlből, az emberek meg ugyanúgy elhiszik a szavait, de ez a cár most megismerhet egy új csillagot, a Bayraktart”.

A felvétel azonban régebbi, 2020 márciusában jelent meg a Twitteren a Clash Report nevű oldalon, amely hadászati híreket és jelentéseket posztol. Akkor azt írták, hogy a felvételen a drón a szíriai erők katonai járműveit semmisíti meg egy Marat Al Numan nevű településen. A Misbar oknyomozó csapata ugyan nem tudta ellenőrizni ezt a hírt, de az tény, hogy a felvétel már 2020-ban megjelent, vagyis nem az orosz-ukrán háború során készült. A zenés változat azután lett népszerű, hogy az ukrán katonaság megosztotta azt hivatalos közösségi oldalán.

Az ukrán rajtütések sikerének egyik kulcsa, hogy a háború nyitányaként indított orosz légicsapások ellenére az ukrán tüzérség és légierő egy része alapvetően működőképes maradt – köztük azok a török gyártmányú Bayraktar TB-2-es drónok, melyek az ukrán hadsereg több sikeres rajtaütést is végrehajtott. A török drónokról itt olvashat részletes elemzést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!