Márki-Zay levelet írt az ukrán elnöknek, megválasztása esetén Ukrajna uniós csatlakozását is elősegítené

2022. március 02. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egységben Magyarországért pártszövetség miniszterelnök-jelölje Márki-Zay Péter a szerdán a magyar-ukrán határra ment, hogy ott adományt adjon át a háború elől menekülőknek. Márki-Zay egy Záhonyban keltezett levélben az Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is üzent.

Márki-Zay szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította az elnököt és Ukrajna minden polgárát. Azt írta, hogy a magyar demokratikus pártok kiállnak a szabad és demokratikus Ukrajna mellett, tüntetéseket szerveznek, politikai nyilatkozatokat tesznek.

„Meggyőződésem, hogy a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme az agresszorral szemben és büszkék vagyunk azokra a magyarokra, akik az ukrán hadsereg tagjaiként részt vesznek ebben a hősies küzdelemben” – írta a miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay azt ígérte, megválasztása esetén Magyarország visszatér az euroatlanti szövetség fő értékeihez és célkitűzéseihez, és Ukrajnának is segíteni akar az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésében.

„Abban a reményben, hogy az orosz agresszió, ez az aljas indokból indított háború Ukrajna győzelmével és területi integritásának teljes visszanyerésével mihamarabb befejeződik, illetve a demokratikus magyar ellenzék új kormánya képviseletében Ukrajna helyreállításában és újjáépítésében is reszt vállalhatunk, országaink barátságának és együttműködésének egy új fejezetét közösen alakíthatjuk tovább. Bizonyos vagyok abban, hogy a demokráciát helyreállító új magyar vezetés és a demokratikus Ukrajna mindkét fél számára megfelelő és megnyugtató megoldást talál az elmúlt évek nyitott kérdéseire is” – írta.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!