Egy hírszerzési jelentés szerint Hszi Csin-ping megkérte Putyint, hogy ne támadja meg Ukrajnát a téli olimpia alatt

2022. március 2. – 21:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A New York Times egy hitelesnek tartott nyugati hírszerzési jelentésre hivatkozva, amit a Biden-kormányzat több embere és egy európai tisztviselő is megerősített, arról ír, hogy a téli olimpia kezdete előtt Hszi Csin-ping kínai elnök megkérte Vlagyimir Putyint, hogy ne támadja meg Ukrajnát a téli olimpia alatt.

Azt nem tudni, hogy a kérés milyen szinten hangzott el, a két elnök személyes találkozója során vagy közvetítők útján, de a NYT cikke szerint azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy volt ilyen kérés. Ez azt jelenti, hogy a kínai vezetésnek valamiféle tudása mindenképpen lehetett arról, hogy Oroszország mire készül. A kérésről szóló hírszerzési jelentés titkos volt, egy nyugati titkosszolgálat szerezte meg, így jutott el az USA és szövetségesei kormányaihoz. A különféle hírszerzési szervek viszont eltérő módon értelmezték a jelentésben leírtakat, illetve azt sem tudni, hogy pontosan milyen széles körben terjedtek el az abban szereplő információk.

A washingtoni kínai nagykövetség szóvivője azt mondta a NYT értesüléseiről, hogy minden alapot nélkülöznek, és csak az a céljuk, hogy bemocskolják Kínát.

A világ nagyhatalmai közül egyelőre Kína és India nem ítélte el Oroszország ukrajnai invázióját, az ENSZ-közgyűlésen is tartózkodtak a szavazástól ebben a kérdéskörben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!