Ursula von der Leyen: Ukrajna sorsa a tét, de a mi sorsunk is kockán forog

2022. március 1. – 17:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU most először használja az európai költségvetést arra, hogy fegyvereket vásároljon és szállítson egy megtámadott országnak – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós parlament keddi rendkívüli ülésén az MTI beszámolója szerint. 500 millió eurót különítettek el erre a célra, további 500 milliót pedig az EU a humanitárius segélyekre szán.

„Ukrajna sorsa a tét, de a mi sorsunk is kockán forog. Meg kell mutatnunk, hogy milyen erő rejlik demokráciáinkban, hogy milyen erejük van az olyan embereknek, akik szabadon és demokratikusan választják meg saját sorsukat” – fogalmazott Von der Leyen. Az elnök azt is mondta, hogy meg kell szüntetni az Oroszországtól való energiafüggőséget, többek közt a zöld átállás felgyorsításával.

Az EU aktiválja az ideiglenes védelmi mechanizmust, hogy a menekültek biztos státuszt kapjanak. „Úgy vélem, az európai emberek megértik: fel kell lépnünk ezzel a kegyetlen agresszióval szemben. Szabadságunk védelmének ára van, és ezt az árat hajlandóak vagyunk megfizetni” – mondta felszólalásában az Európai Bizottság.

Ursula von der Leyen szerint az EU „fénysebességgel” reagált, és az unió történetének legnagyobb szankciócsomagját fogadta el, amely súlyos csapást mér az orosz gazdaságra. A BBC cikke szerint az Európai Bizottság elnöke kemény szavakat címzett beszédében az orosz oligarcháknak: azt mondta, be fogják fagyasztani az egyéb vagyonukat is, legyen szó jachtokról vagy puccos autókról.

Azt is mondta, különbséget kell tenni a Kreml és az orosz nép között. „Putyin tankjai mellett létezik egy másik Oroszország is, és mi baráti kezet nyújtunk ennek a másik Oroszországnak” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!