Klicsko: Harcolunk az álmainkért

2022. március 1. – 06:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a CNN-nek Vitalij Klicsko, korábbi bokszbajnok, aki 2014 óta Kijev polgármestere. Arról beszélt, büszke az ukránokra, amiért megvédik az országukat, és úgy látja, a harc az ország jövőjéért folyik. Szerinte Kijevet „megállás nélkül” támadják az orosz csapatok. Minden órában robbanásokat hallani, „az emberek nagyon idegesek, sok időt töltenek a bunkerekben”. Az ukrán katonákat hősöknek nevezte, és a civilekre is büszke, mert fegyvert ragadtak a főváros védelmében.

„Valaki be akar jönni az otthonunkba, és el akarja lopni tőlünk a jövőnket” – mondta. „Nem áll készen” arra, hogy megmondja, Kijev meddig bírja ki az orosz inváziót, de hozzátette, ez „hosszú idő” lehet. „Demokratikus, modern európai országként látjuk a jövőnket. Ennyi. Nincs vita. Ez a célunk. Ezért küzdünk. A hazánkért harcolunk. Harcolunk az álmainkért.”

Amerikai források szerint az orosz csapatok újabb, elsöprő hulláma képes lesz legyűrni az ukrán ellenállást. Az amerikai kormányzat tisztviselői hétfőn titkos tájékoztatókon figyelmeztették a törvényhozókat, hogy az orosz csapatok második hulláma valószínűleg megszilárdítja az oroszok Ukrajnán belüli pozícióit, és puszta létszámánál fogva képes lesz legyőzni az ukrán ellenállást.

Ugyanakkor egy amerikai szakértő szerint túl kevesen vannak az oroszok egy ekkora népességű ország stabil megszállásához. A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának alelnöke arról írt, hogy a túlterhelt orosz erők nehezen tudnák stabilizálni a helyzetüket Ukrajnában. Történelmi példákon keresztül vezeti le, hogy miért jutott erre a következtetésre. Orosz szempontból a fő problémát az ukrajnai invázióban részt vevő katonák létszámában látja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!