Macron: Folytatni fogjuk a beszélgetést Putyinnal

2022. február 28. – 21:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Azért, hogy a helyzet további súlyosbodását elkerüljük, azt javasoltam Putyin elnöknek, hogy a következő napokban is tartsuk a kapcsolatot. Folytatni fogjuk megbeszéléseinket”

– írta a Twitteren Emmanuel Macron.

Macron hétfőn az Élysée-palota információi szerint másfél órán át telefonált Putyinnal. A francia elnök jelezte, hogy azonnali tűzszünetre lenne szükség, a franciák közlése szerint pedig Putyin megerősítette, hogy hajlandó részt venni a civilek védelmében.

Macron felszólította Putyint, hogy vessen véget a civilek elleni támadásoknak, illetve segítse elő, hogy az infrastruktúra és a közutak elérhetősége megmaradjon. A franciák szerint Putyin mindhárom pontba beleegyezett. A Kreml közleményében azt írta, a beszélgetésben Putyin azt is mondta Macronnak, hogy „a helyzet rendezése csak akkor lehetséges, ha figyelembe veszik Oroszország jogos biztonsági érdekeit is”.

Franciaország hétfőn belengette, hogy a ENSZ hétfői közgyűlésén benyújtanak egy javaslatot, amely tűzszünetet és akadálymentes humanitárius hozzáférést követel Ukrajnában. Az Ukrajnáról szóló ülést azután indítványozták, hogy Oroszország pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozattervezetét, amely elítélte volna Moszkva invázióját.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!