Kemény válasszal fenyegeti Oroszország az Európai Uniót

2022. február 28. – 21:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Ukrajnát segítő lépései nem maradnak kemény válasz nélkül, az EU-ban nem értik, hogy milyen veszélyes következményei vannak annak, hogy „a kijevi rezsim mellé álltak” – erről adott ki hétfő este meglehetősen fenyegető hangú közleményt az orosz külügyminisztérium. A Kreml szerint ezzel véget ért az 1945 utáni „békés európai integráció” korszaka.

A napközbeni kemény hangú közleménynél is fenyegetőbbet adott ki az Európai Unió és az Ukrajnát segítő tagállamok felé hétfő este az orosz külügy. Akkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője még csak „rendkívül veszélyes és destabilizáló” lépésről beszélt Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatban: az, hogy az Európai Unió szombaton 450 millió euró értékben fegyvereket ajánlott fel Ukrajnának, szerinte csak azt bizonyítja, hogy valóban szükség volt arra, hogy Oroszország megkezdje Ukrajna „demilitarizálását”.

Újabb közleményében az orosz külügyminisztérium már kemény – de közelebbről nem részletezett – válaszról beszél, és arról, hogy az EU nem tudja, hogy ezzel milyen kockázatot vállalt.

„Az Európai Unió lépései nem maradnak kemény válasz nélkül. Oroszország továbbra is az alapvető nemzeti érdekei szerint fog cselekedni, tekintet nélkül a szankciókra és a fenyegetésekre. Itt az ideje, hogy a Nyugat megértse, hogy a világgazdaság feletti kizárólagos dominanciája már rég a múlté”

– áll az Interfax orosz hírügynökség által lehozott közleményben, mely azzal folytatódik, hogy azok az uniós polgárok és struktúrák, amelyek szerepet játszottak a halálos fegyverek és üzemanyag eljuttatásában az ukrán hadseregnek, felelősek lesznek ennek minden háborús következményéért. Az EU-s fegyverszállítmányok a hivatalos orosz álláspont szerint önleleplezőek, és a végét jelzik annak az 1945 utáni európai integrációnak, ami az eredeti szándék szerint a népek békés közeledését szolgálta. Moszkva szerint az a mítosz is lelepleződött, hogy az EU a nemzetközi jog talaján állna, valójában – hangsúlyozzák – az orosz nép ellen irányulnak.

Az EU szombaton döntött arról, hogy a fennállása során először fegyverszállítmányt küld egy harmadik ország (nevezetesen Ukrajna) részére, értesülések szerint 450 millió euró értékben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!