Ukrajna miatt 1982 óta először hívják össze az ENSZ Közgyűlés rendkívüli ülésszakát

2022. február 27. – 23:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a CNN tudósítója szerint vasárnap megszavazta, hogy hétfőre összehívják a 193 tagú közgyűlés rendkívüli ülését. A fő téma Oroszország Ukrajna elleni inváziója lesz.

A 15 tagú tanács szavazásakor az öt állandó tanácstag – Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok – egyike sem élhetett a vétójogával. Az Ukrajnáról szóló ülést azután indítványozták, hogy Oroszország pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozattervezetét, amely elítélte volna Moszkva invázióját. Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek tartózkodtak, a maradék tizenegy képviselő pedig igennel szavazott.

Az ENSZ Közgyűlés rendkívüli ülésszakát legutóbb 1982-ben hívták össze, akkor a Golán-fennsíkon megszállt arab területeken kialakult helyzet miatt került erre sor.

A hétfői ülésről már korábban is lehetett tudni, ugyanis a francia elnöki hivatal nemrég bejelentette, hogy ezen az ülésen fogják benyújtani Macron ukrajnai tűzszünetet követelő javaslatát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!