Ukrán külügyminiszter: Már az győzelem, hogy Oroszország a korábbi feltételeiről lemondva is tárgyalni fog Ukrajnával

2022. február 27. – 16:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem adjuk fel területünk egyetlen centiméterét sem” – jelentette ki a Guardian szerint Dmitro Kuleba külügyminiszter vasárnap.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem sokkal korábban jelentette be, hogy hétfőn ukrán-orosz tárgyalás lesz a Pripjatynál, a belarusz-ukrán határnál.

Oroszország kezdetben azt mondta, hogy nem akar tárgyalásokat, aztán feltételekhez akarta kötni azt, hogy tárgyalni legyen hajlandó. Kuleba szerint már az önmagában „győzelem”, hogy a sorozatos katonai kudarcok után, amelyek egyes megfigyelők szerint sokkolták Vlagyimir Putyint, Oroszország lemondott a korábban támasztott feltételekről. Az ukrán külügyminiszter szerint azért kerülhet sor a tárgyalásra hétfőn, mert Belarusz beleegyezett abba, hogy „mostantól a tárgyalások lezárásáig” nem alkalmaz katonai erőt Ukrajna ellen.

„Győzni fogunk, ebben teljesen biztos vagyok”

– mondta Kuleba a vasárnapi sajtótájékoztatóján, ahol a Guardian tudósítása szerint kifejezetten optimista hangot ütött meg az ukrán külügyminiszter. Kuleba arról is beszélt, hogy Ukrajna népe Putyin elnökkel áll háborúban és sürgette a szövetségeseket, hogy biztosítsanak több katonai utánpótlást az Oroszország elleni harcban.

Amikor a nukleáris támadások lehetőségéről kérdezték, az ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy ha Ukrajnát atomfegyverekkel támadnák meg, az „katasztrófa lenne”, de szerinte ez nem törné meg az ukrán szellemet. Szerinte Putyin csak azért helyezte készültségbe Oroszország nukleáris elrettentő erejét, hogy tárgyalások előtt nyomást gyakoroljon.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!