50 millió dollárra perli New York államot a férfi, aki ártatlanul ült 16 évet Alice Sebold megerőszakolása miatt

2022. február 27. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

50 millió dollárra, átszámítva 16 milliárd forintra perli New York államot az a férfi, akit Alice Sebold írónő megerőszakolásáért jogtalanul ítéltek el, és 16 évet ült ártatlanul a börtönben – írja a Guardian. Anthony Broadwater, a ma 61 éves fekete férfit tavaly tisztáztak a vádak alól, akkor Alice Sebold bocsánatot is kért, amiért Broadwaternek az ő ügye miatt kellett börtönben ülnie.

1981-ben erőszakolták meg az akkor 18 éves Seboldot egyeteme, a Syracuse University környékén, egy alagútban. A lány hónapokkal később látni vélte támadóját az utcában, ahol lakott, ezért kihívta a rendőröket, akik a közelben Broadwatert találták meg. Ugyan amikor több fekete férfi közül kellett a támadóját kiválasztani, akkor Sebold még nem Broadwaterre mutatott, a későbbi szembesítések során viszont már őt azonosította az erőszaktevőként, így férfit el is ítélték.

Broadwater az eljárás során végig tagadta a bűnösségét, ahogy börtönbüntetése alatt, és kiengedése után is. Még akkor is kitartott ártatlansága mellett, amikor a börtönben korábbi szabadulást ajánlottak fel neki annak fejében, ha beismeri a tettét. Miután 1998-ban szabadlábra helyezték, a rendőrség továbbra is veszélyes szexuális bűnelkövetőként tartotta nyilván a férfit.

Sebold 1999-ben adta ki Lucky (Szerencsés) című könyvét, amiben a megerőszakoltatásának történetét írta le. A könyvet azóta több mint egymillió példányban adták el, ez indította el az írónő karrierjét. A történet valódiságát ugyanakkor most már erősen megkérdőjelezi, hogy Sebold szerint az egyik tárgyaláson Broadwater

„Szia kislány! Nem ismersz engem valahonnan?”

– megszólalással mosolygott rá, amiből neki teljesen biztos volt, hogy a támadójával áll szemben.

Egészen világos ugyanakkor, hogy Broadwater biztosan nem mondott ilyet, ezért Sebold kiadója még novemberben leállította a könyv terjesztését. Azóta a már kiadott könyvek visszavonásáról is döntöttek, és egy átdolgozásig nem is fogják azt ismét megjelentetni.

Broadwatert azután nyilvánították tavaly ártatlannak, hogy Timothy Muccinate, a Lucky tervezett filmjének producere kételkedni kezdett a férfi bűnösségében. Muccinate felbérelt egy magánnyomozót, aki elég hamar megerősítette Broadwater ártatlanságát, majd miután az elítéléséhez felhasznált bizonyítékról is kiderült, hogy nem megbízhatóak, tavaly novemberben végül tisztázták a fekete férfit a vádak alól.

Alice Sebold korábban bocsánatot kért, és kiemelte, hogy semmiképpen nem volt célja egy fiatalember életének tönkretétele. Broadwater azt írta ezzel kapcsolatban, hogy megkönnyebbült az írónő bocsánatkérésétől.

Az ártatlanul rács mögé kerültek, elítéltek jelensége világszerte komoly problémát okoz az igazságszolgáltatásban, ilyen magyarországi esetekről szól Janecskó Kata, a Telex munkatársának tavaly szeptemberben megjelent könyve is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!