Kazahsztán, az oroszok közeli szövetségese nem száll be a háborúba

2022. február 26. – 03:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az NBC értesülései szerint Kazahsztán Moszkva kérésével szembe menve nem hajlandó csapatokat küldeni Ukrajnába, hogy az oroszok oldalán harcoljanak. Ez felettébb érdekes fejlemény, hiszen a kazahok az oroszok egyik legszorosabb szövetségesei, de

még különösebb azzal együtt, hogy Kazahsztán azt is közölte, nem ismeri el az Oroszország által létrehozott szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat.

Kazahsztán váratlan bejelentését az Egyesült Államok üdvözölte.

„Üdvözöljük Kazahsztán bejelentését, miszerint nem ismeri el a Luhanszki Népköztársaságot és a Donyecki Népköztársaságot. Azt is üdvözöljük, hogy Kazahsztán nem küld fegyveres erőket Putyin ukrajnai háborújába” – áll a Nemzetbiztonsági Tanács közleményében.

Bizonyos szempontból érthető, hogy Kazahsztán nem akar belebonyolódni egy ilyen konfliktusba, miután az országban év elején zavargások törtek ki. A kazahok jó ideje alacsony béreken tengődtek, régóta érett a tiltakozás. A tüntetéseket kemény kézzel verték le a hatóságok, az internetet időnként lekapcsolták, több mint 160-an meghaltak, és több ezer embert vettek őrizetbe. A kazah helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!