Teljesen kiürült a légtér Ukrajna felett, az oroszok is légtérzárlatot rendeltek el

2022. február 24. – 09:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Flightradar24 repüléskövető szolgáltatás szerint Ukrajna és Nyugat-Oroszország felett szinte teljesen üres a légtér, és a térségben repülő gépek a határvidéktől is távol tartják magukat a hajnalban meginduló katonai műveletek miatt. A fejleményeket percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Kiüresedett Ukrajna és Nyugat-Oroszország fölött a légtér – Fotó: Flightradar24
Kiüresedett Ukrajna és Nyugat-Oroszország fölött a légtér – Fotó: Flightradar24

Csütörtökön kora reggel az ukrán légügyi hatóságok közleményt adtak ki az ország légterének korlátozásáról, amely a Kijev, Dnyipro, Lviv, Odessza és Szimferopol környéki területekre vonatkozik.

Mindeközben Moszkva azt közölte, hogy Oroszország Ukrajnával és Belarusszal közös nyugati határa mentén március 2-ig lezárta légterét polgári légi járművek elől. A légtérzárlat minden magasságra szól, de az állami repülőkre nem érvényes.

Az európai légügyi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az ukrán határ közelében tartózkodó polgári repülőgépek is nagy kockázatnak vannak kitéve. Az EASA azt írta, hogy a fent említett légtér és a repülőterek is magas biztonsági kockázatot jelentenek. Fennáll a veszélye annak, hogy szándékosan célba veszik, vagy tévesen azonosítják a polgári légi járműveket. Az EASA felszólította a polgári légitársaságokat, hogy az aktív konfliktuszóna miatt állítsák le a járataikat. Biztonsági ajánlásaikat pedig 90 napra, május 24-ig tartják fenn, ha addig nem döntenek másképpen.

A Wizz Air már nem is repüli Ukrajnát, felfüggesztette járatait. „A jelenlegi ukrajnai események és a légtér lezárása miatt a Wizz Air sajnálattal tájékoztatja ügyfeleit, hogy ideiglenesen felfüggeszt minden járatot az országban” – írta közleményében a légitársaság.

A Ryanair is törölte ukrajnai járatait, legalább két hétig nem repülnek oda.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!