Szakértő: Putyin célja az ukrán vezetés leváltása, nem az ország megszállása

2022. február 24. – 20:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jójárt Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének külsős munkatársa az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy az orosz támadás első számú célja Kijev lehet. Erre utal az ukrán fővárostól 15 kilométerre található reptér elfoglalása is, ahová további orosz csapatok és katonai eszközök érkezhetnek. Az ukrajnai fejleményeket percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Ukrajna egész területén pusztították a fontos védelmi objektumokat az oroszok: lőszerraktárakat, reptereket, katonai bázisokat, logisztikai központokat bombáztak, lőttek tüzérséggel. Az oroszok elképesztő technikai fölényben vannak, ezért az ukránok nem tudnak érdemi ellenállást kifejteni, a tüzérségi előkészítés és a légierő felmorzsolta az ukrán védelmet. A szakértő szerint úgy tűnik, hogy mostanra teljesen felszámolták az ukrán légvédelmet. (Ebben a cikkünkben mutattuk be az orosz és az ukrán haderő létszámát és felszereltségét.)

Még nem lehet tudni, hogy Vlagyimir Putyin megáll-e Kijevnél. Az biztos, hogy „a katonai művelet végig fog futni”, ezen a ponton már nem reális opció a diplomáciai megoldás. Az oroszoknak az az érdeke, hogy minél gyorsabban lezáruljon a villámháború, nem akarnak elhúzódó utcai harcokba bonyolódni. Addig mennek, amíg szét nem zúzzák az ukrán haderőt, és ki nem kényszerítik a jelenlegi, Nyugat-barát ukrán vezetés leváltását. Ez a fő cél, nem az ország megszállása, mondta Jójárt Krisztián.

Oroszországban sok helyen tartottak háborúellenes tüntetéseket, de ezeket gyorsan felszámolták a hatóságok. Az orosz lakosság nem fog maradéktalanul beállni a háború mögé, főleg, ha lesznek veszteségek, vélekedett az NKE munkatársa.

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!