Orosz üzleti kapcsolatai miatt nő a nyomás Gerhard Schröder volt német kancelláron

2022. február 24. – 19:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nagyobb figyelem és nyomás helyeződik Gerhard Schröder volt német kancellárra több orosz vállalathoz fűződő viszonya miatt az Ukrajnát érő orosz támadás után, főleg, hogy három másik volt európai vezető is lemondott oroszországi igazgatósági szerepéről.

A német kancellári posztot 1998-2005 között betöltő Shröder tagja a Rosznyeft orosz olajipari óriásvállalat igazgatótanácsának és az Északi Áramlat-2 gázvezeték építésével megbízott vállalat részvényesi bizottságának elnöke, emellett jelölték a Gazprom igazgatótanácsába is.

Schröder csütörtökön egy LinkedIn-bejegyzésben óva intett attól, hogy Európa és Oroszország megszakítsa kapcsolatait: „Sok hiba történt – mindkét oldalon. De Oroszország biztonsági érdekei sem indokolják katonai eszközök alkalmazását.”

Mire Schröder ezt megírta, három másik korábbi európai vezető már bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója elleni tiltakozásul távozik az orosz vállalatok igazgatótanácsi pozícióiból.

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök a Delimobil autómegosztó szolgáltatásnál, Esko Aho volt finn miniszterelnök a legnagyobb orosz banknál, a Sberbanknál, Christian Kern volt osztrák kancellár az Orosz Vasutaknál vállalt pozíciójáról mondott le.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!