Orosz hadgyakorlat a szeparatista Dnyeszter Menti Köztársaságban

2022. február 24. – 16:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aggodalomra adnak okot a Dnyeszter Menti Köztársaságban folyó orosz hadgyakorlatok, nehogy Oroszország más, megoldatlan ügyeket is egy füst alatt meg akarjon oldani – figyelmeztetett a BBC-n Jonathan Marcus, egykori diplomáciai tudósító.

A Dnyeszter Menti Köztársaság egy Moldovától rövid háború után a kilencvenes évek elején, a Szovjetunió felbomlásával párhuzamosan elszakadt félmillió lakosú terület, ahol az orosz hadsereg a mai napig jelen van. A szeparatista terület önállóságát az ENSZ egyetlen tagállama, így Oroszország sem ismerte el, hivatalosan Moldovához tartozik, oroszok, ukránok, moldávok nagyjából azonos számban lakják. A csupán négyezer négyzetkilométernyi, félmillió lakosú terület zászlajában és címerében a mai napig ott van a sarló és kalapács, fővárosának, Tiraspolnak az utcaképe is a Szovjetuniót idézi emlékműveivel, szocreál épületeivel, autóparkjával.

Moldova parlamentje közben szükségállapotot hirdetett. Az ukrajnai orosz offenzíva miatt reggel több utasszállító Chisinauba repterén szállt le, de azóta lezárták Moldova légterét.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!