A NATO nem vezényel csapatokat Ukrajnába, a szövetség kelet-európai tagországait viszont még jobban megerősítik

2022. február 24. – 13:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai orosz invázió fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Csütörtök kora délután sajtótájékoztatót tartott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az orosz invázióval kapcsolatban. A sajtótájékoztató előtt hivatalos közleményben jelentette be a NATO, hogy aktiválták védelmi terveiket, melynek értelmében további szárazföldi, légi és vízi erőket telepítenek a szövetség keleti határaihoz.

Azt is megerősítették, hogy megtartották azokat a konzultációkat, amiket korábban néhány kelet-európai ország kezdeményezett a NATO 4. cikkelyének életbe léptetésével. A közlemény elítélte „Oroszország szörnyű támadását Ukrajna ellen”. A katonai szövetség Belaruszt is elítélte, amiért lehetővé tette a támadást. „Ez a támadás súlyos megsértése a nemzetközi jognak, köztük az ENSZ alapokmányának” – írták.

„Ez egy súlyos pillanat Európa biztonsága szempontjából” – mondta Stoltenberg a sajtótájékoztatón. Olyan háború van Európában, amiről azt gondolták, hogy már csak a történelemben létezik. Stoltenberg azt mondta, hogy semmivel nem lehet igazolni az orosz támadást, ami megszámlálhatatlan ártatlan ember életét sodorja veszélybe. Az orosz vezetőké minden felelősség a tetteik és az áldozatok miatt.

Jens Stoltenberg a brüsszeli sajtótájékoztatón – Fotó: Yves Herman / Reuters
Jens Stoltenberg a brüsszeli sajtótájékoztatón – Fotó: Yves Herman / Reuters

A NATO-főtitkár elmondta, hogy Oroszország légi- és rakétatámadásokat indított, és szárazföldi erők több irányból célozzák az ukrán hadsereg infrastruktúráját és a nagyobb városokat. „Ez egy szándékos, hidegvérű, régóta tervezett invázió” – jelentette ki.

Ami a NATO katonai reakcióját illeti,

„nincsenek NATO-csapatok Ukrajnában, és nincsenek olyan terveink, hogy csapatokat vezényeljünk Ukrajnába”

jelentette ki újságírói kérdésre Stoltenberg. Hangsúlyozta, hogy a NATO célja jelenleg a szövetség kelet-európai államainak megerősítése. Ennek megfelelően szárazföldi, légi és vízi haderőt is vezényelnek a NATO keleti határaira, melyek védelmi feladatot kapnak. „Célunk, hogy megelőzzük a konfliktust, nem az, hogy kiprovokáljuk” – jelentette ki.

A főtitkár arról beszélt, hogy a NATO a történelem legerősebb szövetsége. Ha bármelyik NATO-tagállamot támadás érne, az az egész szövetség válaszlépését váltaná ki. „Minden szövetségest megvédünk” – fogalmazott.

Stoltenberg szerint nem érte őket meglepetésként az invázió híre, hiszen már régóta figyelmeztettek erre. Ennek megfelelően már az elmúlt hetekben is vezényeltek csapatokat a kelet-európai NATO-országokba, hogy megvédjék azokat.

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!