„A háborús bűnösök egyenesen a pokolra jutnak” – támadt az ENSZ ukrán nagykövete orosz kollégájára

2022. február 24. – 13:09

frissítve

„A háborús bűnösök egyenesen a pokolra jutnak” – támadt az ENSZ ukrán nagykövete orosz kollégájára
Szerhij Kiszlicja ukrán nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén – Fotó: David Dee Delgado/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének Biztonsági Tanácsa szerdán éjszakába nyúlóan tanácskozott New Yorkban, hogy diplomáciai úton vegyék elejét egy akkor még esetlegesnek tűnő orosz–ukrán háborúnak. A tanácskozás még tartott, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy különleges katonai műveletekbe kezdenek az oroszok Ukrajna területén. Ezután bontakozott ki éles szóváltás Ukrajna ENSZ-nagykövete, Szerhij Kiszlicja és az orosz Vaszilij Nebenzja között, aki éppen a Biztonsági Tanács soros elnöke is. A fejleményeket percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Kiszlicja arra kérte a tanácsot, hogy tegyen meg mindent az országa elleni háború leállítása érdekében. „Ennek a testületeknek a felelőssége, hogy megállítsák a háborút” – mondta a 15 tagú tanács ülésén.

Kiszlicja ezután Nebenzjához fordult, és felszólította, hogy hívja fel Putyint és Szergej Lavrov külügyminisztert, hogy állítsák le az agressziót.

„Körülbelül 48 perccel ezelőtt az önök elnöke hadat üzent Ukrajnának. Ezért most arra szeretném megkérni az Orosz Föderáció nagykövetét, hogy jegyzőkönyvbe mondja, hogy ebben a pillanatban az önök csapatai nem lövik és bombázzák az ukrán városokat, az önök csapatai nem vonulnak be Ukrajna területére” – mondta az ukrán diplomata.

A diplomáciai tárgyalásokon szokatlanul éles hangnemet megütve Nebenzját is felszólította arra, hogy mondjon le elnöki tisztségéről a Biztonsági Tanácsban, és adja át azt egy olyan tagnak, aki tiszteletben tartja a szervezet alapokmányát. Nebenzja egyébként sem sokáig marad a BT élén, március végén az Egyesült Arab Emírségek veszi át az elnöki posztot.

„A háborús bűnösöknek nincs purgatórium. Egyenesen a pokolra jutnak, nagykövet úr”

– zárta beszédét Kiszlicja.

Nebenzja tagadta, hogy háborúról lenne szó, Putyin kliséjét – különleges katonai művelet – ismételte meg. „Nem az ukrán nép, hanem a Kijevben hatalmon lévő junta ellen folytatunk agressziót” – mondta a BT elnöke.

„Azt akarják, hogy boncolgassam egy olyan ember őrült, holdkóros szemantikáját, akinek az elnöke megsérti az alaptörvényt, akinek az elnöke háborút hirdetett, és ő játszik a szavakkal. Komolyan erre kérnek? Ez őrültség” – válaszolta később Kiszlicja egy riporteri kérdésre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!