Boris Johnson: Az orosz oligarcháknak Londonban nem lesz hova elbújniuk

2022. február 24. – 18:46

frissítve

Boris Johnson: Az orosz oligarcháknak Londonban nem lesz hova elbújniuk
Boris Johnson 2022. február 24-én a brit alsóházban – Fotó: PRU / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson brit miniszterelnök az alsóházban bejelentette az Oroszország elleni újabb szankciókat, miután Moszkva csütörtök hajnalban inváziót indított Ukrajna ellen. Johnson azt mondta, hogy az ukránok „heves védekezést” tanúsítanak, Vlagyimir Putyin orosz elnököt pedig véreskezű agresszornak minősítette, írja a BBC.

A legújabb brit szankciók részeként zárolják az összes jelentős orosz bank nagy-britanniai vagyonát, illetve benyújtanak egy olyan törvénytervezetet, ami megakadályozza az orosz vállalatok és az orosz állam számára, hogy a brit pénzpiacokon jussanak finanszírozáshoz.

Korlátozzák, hogy oroszok mennyi pénzt tarthatnak brit bankokban, és nagyjából száz egyén és entitás vagyonelemeit befagyasztják. Kitiltják az Aeroflot orosz légitársaságot, nem szállhatnak le a gépei az Egyesült Királyságban. Korlátozzák a technológiaexportot Oroszországba. Hasonló intézkedéseket vezetnek be Belarusszal szemben az Ukrajna elleni támadásban játszott szerepéért.

„Az oligarcháknak Londonban nem lesz hova elbújniuk” – mondta. Johnson arról is beszélt, hogy a rubel árfolyama rekordmélységbe zuhant a dollárhoz képest. A brit kormányfő azt is megígérte, hogy ellentartanak majd „a Kreml hazugság- és dezinformációviharának.” Szerinte a NATO védelmi képességeit meg kell erősíteni, a tagországok vezetői pénteken találkoznak virtuális csúcson.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban jelentette be, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és egyúttal azt is nyilvánvalóvá tette, hogy minden külső beavatkozást megtorol. A fejleményeket percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!