Az Orosz Központi Bank mentőakciója ellenére zuhanórepülésben a rubel

2022. február 24. – 19:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több millió rubelt vásárolt az Orosz Központi Bank a valuta megtámasztása érdekében, írja a Guardian. A moszkvai tőzsdén újraindították a kereskedést, amit még reggel szüntettek be, miután az ukrajnai invázió hírére történelmi mélypontra süllyedt a rubel értéke a dollárral szemben. Habár a rubel elmozdult a 89,6-ról, azóta visszaesett szinte ugyanarra a szintre, míg az euróval szemben elképesztő mélyrepülésben van, már 98 rubelt kérnek 1 euróért a két nappal ezelőtti 90-hez képest.

„A pénzügyi helyzet stabilizálása érdekében az orosz jegybank úgy döntött, hogy beavatkozásokat indít a devizapiacon” – erősítette meg a híreszteléseket a központi bank. Ezzel párhuzamosan megszólalt Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő is, aki Oroszország „pénzügyi védőhálóját” méltatta a piacok „érzelmi” reakciójával szemben.

Oroszország az évek során hatalmas, több mint 600 milliárd dollár (kb. 200 ezer milliárd forint) értékű deviza- és aranytartalékot halmozott fel, amelyet a devizapiacokon rubelvásárlásra használhat. A gyorsan leértékelődő valuta megnehezíti a külföldi adósságok visszafizetését, és az importáruk áremelkedéséhez vezethet. A rubel zuhanása az export, különösen az európai piacokra irányuló gáz- és olajeladások megtérülését is visszavetheti. Az orosz invázió után a tőzsdéken tapasztalható hatásokról itt írtunk bővebben>>>

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!