Lőszereket, mobil konyhákat és stabil kiállást is szívesen fogadna Ukrajna Magyarországtól

2022. február 22. – 14:48

Lőszereket, mobil konyhákat és stabil kiállást is szívesen fogadna Ukrajna Magyarországtól
Ljubov Nepop ukrán nagykövet Kun Szabó Istvánnal, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnokával tartott sajtótájékoztatón a Honvédkórházban 2019. április 26-án – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi ukrán nagykövet, Nepop Ljubov szerint sokkal pragmatikusabb most segítséget nyújtani Ukrajna megvédésében, mint olyan helyzetbe kerülni, amikor már magukat kell megvédeniük az államoknak – áll az Azonnali Nepop Ljubovval készített interjújában. A nagykövettel még azelőtt beszéltek, hogy Vlagyimir Putyin elismerte volna a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét, és csapatokat vezényelt volna a területre békefenntartás címén.

A nagykövet azt mondta, szükségünk van az EU-ban és a NATO-ban is „Magyarország erős Ukrajnát támogató hangjára az orosz agresszióval szemben. Mivel az új NATO-tagországok követik majd Ukrajnát az orosz étvágy kielégítésében, ez a megközelítés nemcsak helyes, hanem pragmatikus is.”

Egy listát is összeállítottak arról, hogy mire volna szükségük a védelmi képességeik erősítéséhez. A kért felszerelések között vannak különböző kaliberű lőszerek, védősisakok, golyóálló mellények, katonai felszerelések, optikai megfigyelő eszközök vagy speciális egészségügyi járművek. „A listán szerepelnek a nem halálos katonai-technikai segítségnyújtás eszközei is: katonai élelmiszercsomagok, mobil konyhák, sátrak, hordozható víztisztító állomások, dízelgenerátorok, stb. Megértjük, hogy minden országnak más lehetőségei vannak, és reméljük, hogy Magyarország is megtalálja a lehetőséget az ilyen jellegű segítségnyújtásra” – mondta a nagykövet, aki szerint partnereik most dönthetnek arról, hogy melléjük vagy az agresszor mellé állnak-e, akár hallgatással.

„De szíve mélyén mindenki megérti, hogy ha nem segít az áldozaton, amikor látja a bűncselekményt és meg tudja állítani azt, ezzel hozzájárul a bűncselekményhez. És nem számít, milyen indokokkal magyarázza az ilyen cselekedeteket. A tény az tény marad. Ezért ma mindenki kiválasztja a maga szerepét” – fogalmazott, amikor szóba került, hogy ők a harc, az országuk védelme mellett döntöttek, de páran Európában talán szeretnének kimaradni a konfliktusból. Csakhogy most nincs ilyen szerep.

Nepop Ljubov beszélt arról is, hogy a nyugati országok még sosem voltak ilyen támogatóak Ukrajnával. „Kidolgoztunk egy világos szabályt: »Semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül«, és ez működik.” Kitértek az Északi Áramlat 2-re is, amiről Ukrajna azt gondolja a jelenlegi biztonsági helyzet eszkalációja miatt, hogy annak az Oroszország elleni szigorított uniós szankciók részét kell képeznie, „és ehhez megvan partnereink, köztük Németország egyetértése is”.

Erre a lépésre nem kellett sokáig várni: a német szövetségi kormány kedden ugyanis bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát, válaszul arra, hogy Oroszország hétfő este elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!